Hur kan man bli antagen till yrkeshögskolestudier?
Det här är de vanligaste urvalsmetoderna i gemensam ansökan:
1. Betygsbaserad antagning
2. YH-urvalsprovet

Lämplighetsprov och arbetserfarenhet
I samband med betygsbaserad antagning ordnas särskilda lämplighetstest till exempel för dem som söker till utbildningarna byggnadsarkitekt (YH) och sjökapten (YH). Även andra utbildningar kan ordna särskilda lämplighetstest och därför är det viktigt att du alltid läser antagningsgrunderna för varje ansökningsmål i tjänsten Studieinfo.fi. I den betygsbaserade antagningen till byggmästare (YH) kan dessutom arbetserfarenhet från byggbranschen beaktas, beroende på ansökningsmål.
Antagning av studerande till kulturbranschen
Yrkeshögskolorna bestämmer själva hur de antar studerande till kulturbranschen. Studerande antas inte på basis av betyg till kulturbranschen. Kulturbranschen använder i regel inte YH-urvalsprovet, men någon yrkeshögskola kan eventuellt göra det. På sidan YH-urvalsprovet på denna webbplats kan du kontrollera om något ansökningsmål inom kulturbranschen är med i YH-urvalsprovet. Mera information om antagningen av studerande till kulturbranschen hittar du i tjänsten Studieinfo.fi och på yrkeshögskolornas webbplatser.
Inom kulturbranschen finns följande examina:
- Artenom (YH)
- Bildkonstnär (YH)
- Danslärare (YH)
- Formgivare (YH)
- Konservator (YH)
- Kulturproducent (YH)
- Medianom (YH)
- Musiker (YH)
- Musikpedagog (YH)
- Scenkonstpedagog (YH)
- Vestonom (YH)
Antagning på basis av tidigare högskolestudier
Bekanta dig med öppna yrkeshögskolestudier som leder till examensstudier på respektive yrkeshögskolas webbplats.
Antagningen av studerande på basis av studier vid Öppna yrkeshögskolan sker i regel genom yrkeshögskolornas egna separata ansökningar.