Yhteishaku korkeakouluihin alkaa – tarjolla yli 27 300 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin 

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 16.3. ja päättyy 30.3. klo 15. Yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä 2022 alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Keskiviikkona alkavassa yhteishaussa ammattikorkeakouluilla on tarjolla yli 27 300 aloituspaikkaa. Aloituspaikkoja on tarjolla ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin 22 673 ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) johtaviin koulutuksiin 4 690. Hakukohteita on 821.

Yhteishaussa on mukana 22 ammattikorkeakoulua. Poliisiammattikorkeakoulu ja Högskolan på Åland järjestävät omat erilliset hakunsa.

Valinta todistuksella tai AMK-valintakokeella

Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin opiskelijat valitaan pääsääntöisesti todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen perusteella. Keväällä 2022 ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen on tarjolla yli 10 800 aloituspaikkaa todistusvalinnassa ja yli 9 100 aloituspaikkaa AMK-valintakokeessa. 

Todistusvalinnalla valittavien osuus vaihtelee ammattikorkeakouluittain ja hakukohteittain, mutta keskimäärin todistusvalinnalla valitaan hieman yli puolet opiskelijoista. Todistusvalinnassa on erikseen aloituspaikat suomalaisella tai kansainvälisellä ylioppilastutkintotodistuksella sekä ammatillisella perustutkintotodistuksella hakeville. Todistusvalinnan hakukohteet ja aloituspaikkojen määrät ammattikorkeakouluittain on koottu Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolle.

Suurin osa ammattikorkeakoulujen hakukohteista käyttää ammattikorkeakoulujen yhteistä digitaalista AMK-valintakoetta. AMK-valintakoe järjestetään ammattikorkeakoulujen osoittamissa tiloissa touko-kesäkuun vaihteessa. Valintakoetilaisuuksia järjestetään viiden päivän aikana yhteensä yhdeksänä koekertana eri paikkakunnilla. Suorituspaikkoja on tarjolla yli 81 000. Hakija valitsee kokeen suorituspaikan ja -ajan yhteishaun hakulomakkeella tarjolla olevista vaihtoehdoista. Lisätietoa AMK-valintakokeesta ja kevään toisesta yhteishausta löytyy Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Tärkeitä päivämääriä:

  • Kevään toinen yhteishaku korkeakouluihin 16.–30.3.2022.
  • Todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 30.5.2022.
  • AMK-valintakoe järjestetään 30.5.–3.6.2022.
  • Valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 8.7.2022 mennessä.
  • Opinnot alkavat elo-syyskuussa 2022.
Valikko